
یک گفتگوی تفصیلی و «پُر تیتر» با خواننده آلبوم «همیشگی»:
مسعود امامی: هشتاد درصد کسانی که الان در زمینه ترانه سرایی کار میکنند، یک شوخی هستند!
موسیقی ما – سال های زیادی از تولد دوران هنری و گلکردن ناماش گذشته و حالا با سومین آلبوم رسمی خود به بازار موسیقی کشور برگشته و بازخوردهای آلبومش جوری بوده که دوباره در منحنی عمر هنریاش، می توان او را در نقاط بالای نمودار عمر کاریاش دید. آلبومش مورد استقبال قرار گرفته و کنسرتاش مخاطبان موسیقی را راضی نگه داشت. بگذریم که هنوز هم دایره انتخابها و دوستانِ کاری خود را دارد و بعضی وقتها همین جمعهای خصوصی و رفاقتی وارد کارش می شوند. ولی حالا باید «مسعود امامی» را با سومین آلبوم رسمی یعنی «همیشگی»، حاصل تفکری قابل احترام در حوزه موسیقی پاپ دانست.
هنرمندی که خیلیها ابتدا با ترانههایش ارتباط برقرار کردند و پس از طوفانِ «امون بده» در سالهای دور، او دیگر یک صدا و لحن عاشقانه بود که در دوره امپراطوری «نشکن دلمو»با صدای «محسن» ها، شنیده شد و حتی وسط این میدان رقابت، شانه به شانه پیش رفت. تراژدی ماجرا زمانی احساس میشود که همه این سالهای رقابت، برای او بدون هیچ حمایت و اسپانسری گذشته و او تنها و تنها به زور تلاشهای شخصیاش جلو آمده.
آلبوم سوم هر هنرمند را باید «پیچ خطرناک» این جاده پر دست انداز دانست. پیچی که خیلیها را به دره «فراموشی» فرستاده. «مسعود امامی» حالا ازاین پیچ گذشته. فکر می کنید احوالش چگونه است؟
هنرمندی که خیلیها ابتدا با ترانههایش ارتباط برقرار کردند و پس از طوفانِ «امون بده» در سالهای دور، او دیگر یک صدا و لحن عاشقانه بود که در دوره امپراطوری «نشکن دلمو»با صدای «محسن» ها، شنیده شد و حتی وسط این میدان رقابت، شانه به شانه پیش رفت. تراژدی ماجرا زمانی احساس میشود که همه این سالهای رقابت، برای او بدون هیچ حمایت و اسپانسری گذشته و او تنها و تنها به زور تلاشهای شخصیاش جلو آمده.
آلبوم سوم هر هنرمند را باید «پیچ خطرناک» این جاده پر دست انداز دانست. پیچی که خیلیها را به دره «فراموشی» فرستاده. «مسعود امامی» حالا ازاین پیچ گذشته. فکر می کنید احوالش چگونه است؟
- *از قطعه «امون بده» شروع کنیم که انتشار آن همزمان با روی کار آمدن خوانندگان زیر زمینی بود که تب زیر زمینی را در جامعه همه گیر کرده بودند. این قطعه منتشر شد و سر و صدای زیادی داشت. خودت کی به این نتیجه رسیدی که قرار است یک خواننده پرطرفدار باشی؟
- *تب موسیقی «رپ» مد نظر تو نیست؟
- *چرا از بنیامین به عنوان یک تب اسم بردی؟ انقدر آنرا همه گیر میدانی؟
- *یک مقدار از بحث دور شدیم و برگردیم سراغ امون بده که زمان انتشار آن همزمان با «نشکن دلمو» بود.
- *تو «حامد هاکان»، «محسن چاوشی» و «محسن یگانه» در آن زمان توانستید طرفداران زیادی به سمت خود جذب کنید.
- *شغل تو آن زمان چه بود؟
- *موسیقی دغدغه ذهنی و کاری تو نبود؟
- *بین ترانه سرایی و خوانندگی کدام یک برای تو جدی تر بود؟
- *همه گیرشدن امون بده تا چه حد باعث شد که خوانندگی برای تو جدی شود؟
- *همیشه زیر سایه این کار بودی.
- *در مورد بنیامین و اتاق فکر و سیاستگذاری او صحبت کردی که باعث شد آثار او بیشتر شنیده شود و با اتفاقات خوبی همراه باشد. این اتاق فکر و سیاستکاری در تو نبود. بعد از «امون بده» هر شخص دیگری جای تو بود اگر یک سیاستکاری و خط مشی مستقل داشت قطعا میتوانست از آن موفقیت یک سلبریتی تمام عیار بسازد.
- *من صفحه ترانه های تو را میخواندم.
- *منظور من این است که چرا همیشه در این جریانها بودی اما توان مدیریت آن اتفاق بزرگ را نداشتی؟
- *من به آن جواب خودم نرسیدم که با وجود این تحلیلها چرا نتوانستی قضیه خودت را مدیریت کنی؟
- *مجوز گرفت و انتشارش با اتفاقات خوبی همراه نشد.
- *منظور تو دوستان مطبوعاتی است؟
- *چه تعداد از سی دی های آن آلبوم مشکل داشت؟
- *آن اتفاق آیا واقعا سهوی بود؟
- *من شنیدم که درگیری های زیادی را با تهیه کننده های آن آلبوم داشتی و سر انتشار کار تو این مسائل به اوج رسید.
- *ایشان جزو نفرات اول این حوزه در سالهای گذشته بود ولی رخ دادن چنین مشکلی بعید به نظر میرسید.
- *در همان یک ماه اول امکان حل این مشکل وجود نداشت؟
- *درگیری های شما تاثیری روی این داستان نداشت؟
- *پنج سال بعد آیا در مورد این سکوت سه ساله که از بهترین دوران کاری خودت بود عذاب وجدان نخواهی داشت؟
- *اتفاقا یکی از انتقادات من به تو این است که دایره دوستان محدودی داری و بیش از حد هم تحت تاثیر آنها هستی. حتی می خواهم بگویم برخی جریانات فکری تو از جریانات فکری این افراد سرچشمه می گیرد.
- *نوع تفکری که در آلبومهای تو است براساس تفکرات آدمهایی است که در اطراف تو هستند.
- *وقتی در مورد کسی صحبت میکنم بدان که صفر تا صد او را بررسی کردهام.
- *«علی بحرینی»، «بابک صحرایی»، «پیام هوشمند» و «داریوش شهریاری» و... مدنظر من است. این افراد یک جمع رفاقتی و دوستانهای دارند و در کنار آن کار هنری هم انجام میدهند. کاری که بالا و پائینهای مختلفی را در دوره های مختلف داشته است.
- *آیا چند سال بعد به احترام انتخابها و طرز فکر خودت تمام قد میایستی و دفاع میکنی و میگویی که آثارت نتیجه تصمیمات شخص خودم است؟
- *البته باید بگویم که به نظر من قطعه «پاییزی» بهترین کار تو پس از «امون بده» است.
- *اصولا فکر می کنم جغرافیای موسیقی به چند شخصی محدود شده است که در قبل موفق بوده اند و همه به سمت آنها رفته اند تا بتوانند آن موفقیت های گذشته را تکرار کنند. همین مساله باعث شده است که به تکرار غیرقابل تحملی برسیم.
- *خب همین موضوع دقیقا همان مصرفی بودن برخی موسیقیهای پاپ است.
- *در مقوله ضعف حاکم بر موسیقی کشور چقدر فقدان هنرمندانی که تفکر عمیقی ندارند را تاثیرگذاری میدانی؟
- *برسیم به مبحث ترانه سرایی تو و سوالات را در آن بخش ادامه دهیم. دغدغه ترانه سراها در یک دوره برای ورود به خوانندگی آنقدر جدی شد که من همیشه فکر میکردم ورود تو به این حوزه با چنین وسوسهای همراه بود. آیا چنین تفکری در مسیر هنری تو بود؟
- *در مورد آن وسوسه خوانندگی صحبت نکردی.
- *این اشتباهی دقیقا به چه معنا است؟
- *در آن دوره شناخت دقیقی روی مسائل وجود نداشت.
- *پیش از ورود به بحث آلبوم همیشگی در مورد ترانهسرایی تو این سوال برای من وجود دارد که چرا در اغلب موارد نگاهی که نسبت به عشق داری توام با غم است؟ نگاه منفی و سیاه کم دارید ولی این غم ویژگی بارز اغلب ترانه های تو است.

- *نکته دیگر در مورد برخی ترانه های تو نظیر «چشماش» یا «اگه بدونی» این است که کاملا عین یک قصه است و به نوعی می توانیم بگوییم که دکوپاژ و تصویرسازی دارد. این موضوع از کجا سرچشمه می گیرد؟
- *کار تلخ در ترانه هایت کم داری. موافقی؟
- *در بحث آلبوم «همیشگی» از قطعه اول آغاز می کنیم. من اعتقاد دارم که بازار باعث شده است در قطعه اول آلبومی که برای رزومه کاری تو بسیار مهم بود به سراغ یک فضای اکتیو بروی. نظر خودت چیست؟
- *فکر میکنم همین اکیپ باعث شد که در ترک 2 یعنی «لال» یک مزه و طعم تُرکی را داشته باشیم.
- *ترانه بر اساس ملودی در این کار نوشته شده است؟
- *تصور اینکه مسعود امامی کار شش و هشت نظیر «بی هماهنگی» را بخواند خیلی سخت است!
- *تو به وفادار ماندن به موفقیت سبکی که در میان مخاطبان موسیقی طرفدار داشته است اعتقاد نداری و می خواهی که فضاهای جدید را تجربه کنی؟
- *در مورد کار پاییزی صحبت کنیم. شاید بتوان به این قطعه لقب «امون بده» مدرن را اطلاق کنیم و تو بالاخره توانستی موفقیتی در همان سطح را تجربه کنی. آیا واقعا در کنسرت ها هم چنین بازخوردی را داشتی؟
- *به عنوان یک مخاطب که تمام کارهای تو از ابتدا تا کنون را دنبال کرده است و شخصیت تو را هم پیگیری می کند می خواهم بگویم که قطعه «عزیزم» ضعیف ترین کار تو در تمام این سالها بود. می خواهم که در این موضوع از خودت دفاع کنی.
- *تفکرات متعددی در آلبوم تو جاری است و فکر میکنم که مخاطب درگیر یک سردرگمی بشود. من کاملا موافق هستم که اگر ترکیب تیم تو خوب نشود یک به هم ریختگی عجیبی ایجاد میشود.
- *همیشه یک انتقاد به مسعود امامی وارد می شد و آن هم این بود که برای مخاطب تین ایج خود کار نمی کند. دیدگاه من این است که تو در این آلبوم به جای اینکه آنها را به سمت آثارت جذب کنی، خودت برای آنها کار ساخته ای و به سمت این مخاطبان رفته ای. نظر خودت چیست؟
- *و به حق خودش هم نرسیده است...
- *این یک نگاه جدی نسبت به تو است. کسانی که شناخت ریشه ای تر از تو دارند چنین موضوعی را مطرح می کنند.
- *سه دلیل بگو که به خاطر آنها آلبوم «همیشگی» را دوست داری.
- *سه دلیل بگو که آلبوم را دوست نداری...
منبع:
اختصاصی سایت «موسیقی ما»